Om raw food

Raw food är en diet som handlar om att äta rå, obehandlad mat utan tillsatser eller raffinerade produkter. Tanken är att vi genom att äta oupphettad mat ska dra nytta av alla dess näringsämnen som vi annars går miste om när vi hettar upp den. Vid upphettning förlorar nämligen maten sina enzymer samt en stor del av sina vitaminer och mineraler. Vitaminer, mineraler och enzymer är byggstenarna i vår kropp som sköter alla funktioner och ger oss energi och kraft. Enzymerna hjälper oss att smälta maten och styr de mentala och fysiologiska funktionerna i kroppen. Om vi har brist av enzymer blir vi sjuka och i obalans. Raw food är naturligt fri från gluten, mjölkprotein och laktos - matvaror som de flesta människor tål väldigt dåligt, kanske till och med utan att själva vara medvetna om det.

Grönt är gott!
Raw food är inte bara det vi kallar råkost. Raw food är mer än rivna morötter och sallader. Inom raw food bereder man maten genom att torka, mixa och grodda maten. Kosten består av naturliga frukter och grönsaker, groddar, örter, nötter, frön och sjögräs. Grönt är gott och man kan laga fantastiska måltider med raw food. Mums!

Det finns många olika inriktningar inom raw food - en del baserar sin kost på största delen frukt och minimalt med fett, andra äter mer nötter och frön. En del äter mycket groddar, andra utesluter dem helt. Några menar att superfoods är onödiga och andra hävdar dess fantastiska egenskaper. Det kan vara en djungel att sätta sig in i vad som passar en bäst, så det är bara att prova sig fram till en bra balans.

Ett exempel på en raw food-pyramid kan se ut så här:En annan kan se ut så här:Man blir frisk av raw food!
När man äter raw food upplever man en enorm energiboost och en känsla av lätthet i kroppen. Människor som har gått över till raw food kan vittna om hur de har blivit av med symptom som de har haft hela livet, såsom allergier, eksem, dålig hy, irritabel tarm, täppt näsa, astma och depressioner. Raw food-världen är också full av exempel på folk som har blivit friska från allvarliga kroniska och obotliga sjukdomar.  

Men raw food är mer än bara en diet. Det är en livsstil som handlar om att tänka helhetligt, minimera gifter i sin vardag, fokusera på kvalitet framför kvantitet, ta vara på jorden och varandra. Många upplever stora psykiska såväl som själsliga förändringar när de går över till raw food. När man rensar ut kroppen kan man förvänta sig att många känslor kommer fram och att man får lust - och ork - att ta tag i alla aspekter i sitt liv.