onsdag 1 april 2015

Supersvampar

I fredags hade vi en kväll om supersvampar på STHLM RAW.

Det är verkligen ett fascinerande ämne, bara svampar generellt är helt magiska. Visste ni att svampar delar från 30-50% DNA med oss människor enligt olika studier. DET ÄR JU HELT GALET!!! Det finns runt 1,5 miljoner olika svampar, just nu är några hundra av dem kategoriserade som medicinalsvampar.. Idag är en stor del av vår medicin från svampar, penicillinet är ju faktiskt en svamp tex.

- De kan förebygga/bota autoimmuna sjukdomar, cancer, allergier etc.
- Kungen och drottningen av svampar är förstås REISHI och CHAGA


SVAMPAR ÄR HELT ENKELT GRYMMA
- Svamparna kan förvisso ätas som de är, men genom att koka dem och/eller göra en alkoholtinktur frigörs de åtråvärda näringsämnena vilka gömmer sig inne i svampen. Detta gäller speciellt alla trädsvampar såsom chaga och reishi. 
- Four Sigma Food kokar sina svampar i upp till 30 timmar, för att sedan göra en alkoholtinktur. Därefter torkas svamparna/tinkturen och blandas tillsammans med örter till instant-pulver. Örterna tillsätts dels för att ge smak, men främst för att de har egenskaper som underlättar upptaget av näringsämnena i svampen vid förtäring.


REISHI
- Reishi – lackticka - har används inom den kinesiska medicinen sedan minst 2000 år tillbaka. Det finns 10 sorters olika reishi, av vilka den vanligaste och mest potenta är den röda reishin. Det är denna som används av Four Sigma Foods. Detta är också den mest exklusiva reishin. 
- Reishi går både att finna vildväxande men också som odlad. Den odlade är minst lika bra som den vildväxande, och det dessutom lättare att få bra (bäst) kvalitet vid odlad reishi.
- Reishi fungerar holistiskt, dess läkande egenskaper är individuella och anpassar sig efter vad just din kropp behöver. Hos vissa fungerar den mot pollenallergi, hos andra för pälsallergi osv. Reishi fungerar tydligen också mot depression, sägs det.
- Reishi är lugnande, nedstressande, balanserar hormoner, minskar kortisolnivåerna, håller melaninnivåerna i schack, stödjer immunförsvaret och förbättrar sömnen. Perfekt att dricka innan läggdags, med andra ord.
- Reishi växer också i Sverige, men är väldigt svår att hitta. CHAGA
- Chaga – sprängticka – aka ”king of mushrooms” - växer på björkar och går att finna på hela norra jordklotet. 
- Chaga är mycket näringsrikt och innehåller MYCKET antioxidanter, bland annat SOD, Superoxid Dismutase, som är den starkaste antioxidanden. Chaga innehåller högst andel av SOD-antioxidanten av samtliga livsmedel.
- Chaga har används sedan 1500-talet i Ryssland som cancerbotande, och är mycket förmånlig för magområdet.
- Chaga har många skyddande egenskaper, stärker immunförsvaret och är helt fri från bieffekter. Hur gör du din egen chagadryck
Chaga ska alltså helst kokas länge, men i vart fall hettas upp i vatten för att du ska få ut några aktiva ämnen, att bara äta det råa pulvret ger dig inget. Plockar du din egen, dela chagan i mindre bitar och låt stå och koka några (5-15 h (!) timmar. När du är klar, sila av vätska i en flaska och låt stå i kylen. Håller minst en månad.

Chagabitarna kan du använda igen och igen, i vart fall 4-6 ggr. Stoppa bitarna i frysen så de inte möglar, eller torka dem helt torr i en ugn eller solen.
Du kan också lägga bitarna i sprit för att göra ett alkoholextrakt och få ut ämnen som ej är vattenlösliga. Det är dessa ämnen som tex är extra bra mot cancer och andra svårare sjukdomar. Låt bitarna ligga i alkohol cirka 2 veckor. Vill du ej ha alkoholen kan du koka bort den.


BÄRMOUSSE MED REISHI OCH ALOE VERA
1 avokado
1 stjälk aloe vera
1 påse reishi från Four Sigma Foods
2 dl blåbär, hallon och vinbär (eller valfri bär)
lite vatten eller chagate
1-2 tsk honung
några nypor äkta vanilj

Favoritmellanmålet som du kan äta liksom yoghurt eller blanda ut med mer vätska och det blir en smoothie. Det är bara att mixa ihop till valfri konsistens. Jag kokar min egen chagadryck som jag alltid har i kylen och använder som bas i smoothisar.

Aloe Veran tar jag från mina plantor. När du använder aloe vera är det viktigt att du filéar den, dvs du skär bort det gröna skalet och använder endast den genomskinliga slemmiga filén. Det gröna yttre är giftigt och irriterande för kroppen. Har du inte aloe vera så skippa den.
Honungen använder jag för alla dess nyttigheter och för att de blir lite godare. För att shoppa färdigt svamppulver som redan är kokat och extraherat finns de på Four Sigma Foods, om du vill ODLA din egen svamp kolla denna sida  eller ge dig ut en tur i naturen, men för att plocka trädlevande svampar behöver du markägarens tillstånd.


4 kommentarer:

 1. Är lika såld på medicinalsvampar själv - de är verkligen magiska! Här kommer dock en helt orelaterad fråga då jag såg bilden av ditt skafferi på instagram och inte själv har ett konto så att jag kan kommentera där direkt. Måste säga att det var ett mäkta fint utbud, nästan i klass med mitt ;) Men! MEN! Så såg jag en ljuvlig, underbar burk med Ancient Organics ghee! Och jag undrar bara - hur, var, när? Är så okristligt sugen på att testa detta ghee som verkar vara det bästa i ghee-väg, men hittar det bara i Amerikat och där är jag lite tveksam med tanke på tull och dylikt! Men i vilket fall, upplys mig du som funnit vägen! Om du beställt från andra sidan pölen, är det dyrt med frakten? /Christoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christoffer! Jag köpte den när jag var i USA; är där typ 1 gång per år så köper med allt sånt man inte hittar här hemma;) Gheen är grym, svårt att hitta någon lika bra här.

   Radera
 2. Marina!!! Det är dags för uppdatering här snart! I'm waitiiiing!

  SvaraRadera
 3. HEJ
  Jag har nyligen köpt chaga. Te gjort på torkad sprängsticka från Holisric.
  Du skrev här att det råa pulvret inte ger något? Är det frän den färska sprängsticka du menar? Eller menar du pulvret som jag köpt?
  Tacksam för snabbt svar?

  Jag har ändtarmscancer och har nyligen fått veta att sjukhuset inte längre kan erbjuda mig varken strålning eller cellgifter för att bekämpa min ändtarnstumör eller alla metastaser som jag har i hela in kropp.
  SNÄLLA svara och kom gör ni med tips, Mvh Irene
  Irene_kramfors@hotmail.com

  SvaraRadera