onsdag 31 december 2014

Rosarandig minttårta - Polkagristårta till nyåret


Målen för 2015 är klara. Nu ska jag bara påminna mig om dem varje dag. Tex ska jag bli bättre på att äta frukost och inte skippa den, jag ska skriva min första e-bok och jag har en hel del länder att besöka! Skriva mer här på bloggen, så mer recept väntas! Läsa fler böcker än förra året. Det blir helt klart ett spännande år, 2015. Har du några mål för nästa år?

Men nu tills idag! Nyårsafton. Hur firar ni? Kan ni inte berätta, det vore roligare med fler kommentarer här på bloggen.


Vill ni ha en fräsch tårta till firandet så bjuds här på en POLKAGRISTÅRTA. Rosa i all sin ära, men färgen går att byta ut till din favorit.POLKAGRISTÅRTA
Botten20 medjooldadlar
3 dl mandel, gärna aktiverad
1 dl råkakao
1 dl bovetecrunch (aktiverad och torkad bovete)
1-2 nypor kvalitets salt
halv tsk äkta vanilj
Blanda allt förutm bovete i matberedaren. Lägg i boveten på slutet för att inte förstöra allt krunch. Har du inget aktiverat bovete, ta mer nötter, eller kokosflingor. Tryck ut i en normal rund springform.

Kräm
2 dl kokossmör (se beskrivning hur du gör egen nedanför)
6 dl cashewnötter, blötlagda
1,5 dl honung
3 dl vatten
15-20 droppar pepparmynta
Mixa allt till en slät kräm. Häll ut häften i en bunke. Resterande mixar du med en liten bit rödbeta för önskad rosa färg.

Andra färger?
Grön: spirulina, chlorella, spenat
Gul: gurkmeja
Svart : svarta sesamfrön
Lila: lavendel? Då smakar den lavendel såklart också.

För att göra mönstret
Häll 1/2 dl vit kräm i mitten, nästa 1/2 dl rosa kräm, nästa 1/2 dl vit kräm och så vidare tills all kräm är slut. Då blir tårtan randig, och du kan göra ett snyggt mönster på toppen. Ställ i frys 4h + för att den ska sätta sig.  Ta fram tårtan 1 h innan servering.

Kokossmör
Kokossmör kan man köpa relativt dyrt i hälsokosten eller så gör man det själv hur enkelt som helst. Du behöver en bra mixer eller en matberedare och massa kokosflingor. I en vitamix tar de max 5 minuter att göra sitt eget kokossmör. Smöret kan du äta som godis med sked, använda som bas till din tårta, dessert, kokosmjölk eller kokosgrädde. 
Jag brukar fylla upp cirka 1-1,5 liter kokosflingor i en torr mixern. Du behöver alltså INTE vatten eller någon olja för mixa sönder allt. Vattnet gör kokossmöret ostabilt och då håller det inte lika länge. 
I början får jag hjälpa till att stöta ner flingorna med vitamix-staven. Har du en matberedare är det bara att mixa på. Det är viktigt att knivarna hela tiden har något att ta i, så du måste ha tillräckligt med kokosflingor för att det ska fungera. Du kan också behöva skrapa ner kanterna om du använder en matberedare. Med en Vitamix tar de max 5 minuter att göra sitt eget kokossmör. 1,25 liter kokosflingor blir cirka 4 dl kokossmör.  
Kokossmöret förvarar du en en burk (glasburk är ju alltid bäst;) i skafferiet - det håller ungefär hur länge som helst. Det stelnar om det är kallt, och är flytande om de är varmt. Den kan också skikta sig. Vill du ha den flytande värmer du bara upp glasburken i ett vattenbad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar