tisdag 23 december 2014

Julmaten - många tips och recept inför julbuffén


Dan före dan, vi står i köket och gör lite julmat hemma. Min tradition är att vi samlar mina mostrars familjer och vår familj hos någon av oss och firar jul tillsammans med massa mat och spel. Men nu har vi blivit lite vuxnare så en del är och jobbar, en del på annan ort med andra familjer och min syster, ja hon drog till Jamaica..

Nåväl, från att ha ett riktigt köttigt bort.. (det brukar vara mycket vilt och en del får på bordet) så i år blir det lite grönare.

Alla recept är ungefärliga.. eftersom jag fortfarande är i lärostadiet att ha disciplin nog att skriva ner recepten;) 2015 ska jag ha lärt mig att skriva recept. Deal på det?

SENAPSSILL
ca 2 aubergine
ca 1 dl äppelcidervinäger
ca 2 dl blötlagd cashew (solrosfrö går också bra om ni vill ha de nötfritt)
ca 2 msk sötstark senap
1 msk sötning, honung tex
lite kvalitetssalt
färskmalen svartpeppar
gurkmeja för den gula färgen och för att det är så nyttigt
en liten fint skivad rödlök

Skala auberginen, skär i små sillbitar. Lägg i en skål.
Mixa resterande ingredienser, förutom lök, till en slät kräm, spä ut med vatten om det behövs och smaka av. Blanda med auberginen och skivad lök.
Du kan också lätt blanchera auberginen, eller lägga in den i äppelcidervinäger för att få den mjukare.

RÖDKÅLSSALLAD
1 rödkålshuvud
1 fänkål
1 dl russin
1 stort äpple, skuret i små bitar
ca 0,5 dlolivolja
ca 1 dl äppelcidervinäger
salt
svartpeppar

Riv eller skär rödkålen fint. Jag älskar min mandolin till just kål, man får enkelt riktigt smala långa bitar, men akta fingrarna. Kyocera finns en billig och prisvärd variant som finns hos Cervera eller Clas Ohlsons.
Skär fänkålen fint (mandonlin!) Skär äpplet i små fyrkanter.
Blanda allt i en bunke, addera russin, äpple, häll på några matskedar olivolja och runt 1 dl eller mer äppelcidervinäger. Massera kålsalladen så den blir mjukare. Krydda upp med salt och färsk svartpeppar. Den är godast när det stått 1-2 dagar. Toppa med några aktiverade nötter, valnötter eller pekannötter är en favorit.

KÖTTBULLAR
2,5 dl squash (perfekt att använda resterna efter att du juicat)
2,5 dl blötlagd valnöt
2,4 dl blötlagd mandel
3 dl finhackad svamp (champinjoner, eller varför inte karljohan om du har i skafferiet!)
1,5 dl finhackad selleri
2-3 klyftor vitlök
0,5 dl färsk persilja
2 dl röd paprika, finhackad
1 stor gul lök
1 röd chili
70 gram soltorkad tomat/5-6 stora soltorkade tomater
krydda med rosmarin, salt, svartpeppar

Marinera svampen i 
2 dl tamari/soja
0,5 dl olivolja
Svartpeppar

Marinera svampen.
Mixa nötterna i en matberedare, du kan också lägga i sellerin, squashen och alla kryddor. Blanda ihop allt - nötmixen, lök, svamp och allting annat i en bunke. Smaka av, krydda upp. Forma till köttbullar. Lägg i torkugnen några timmar, vänd nötbullarna. Du kan också lägga dem i en ugnsform och steka dem snällt i ugnen.. 100 grader kanske till du får den konsistens du önskar.

RÅRÖRDA LINGON
ca 6 delar lingon
ca 1 del kokossocker
rör om, låt bären tina, rår om igen.
Håller i vart fall en vecka. Även gott på desserter och till frukosten, toppa chian eller blanda i smoothien.

SNABBSYRAD RÖDLÖK
Skär rödlök tunt (mandolinen!)
Blanda med en skvätt äppelcidervinäger och något sött tex kokossocker, honung eller agave. Rör om och låt stå någon timme.

FIKONDRESSING MED APELSIN
1 liten apelsin
0,5 dl olivolja
2 dl fikon, skurna i små bitar
svart peppar
salt
Mixa allt, spä med vatten till önskad konsistens

Fler rekommendationer till julbordet! Chiapudding med saffran, bollar med pepparkakskrydda, ischoklad, grönkålschips, ris a la malta

Nästa gång kommer receptet på Polkagristårta!

Vad blir de på ditt julbord då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar