söndag 14 december 2014

Godaste julchipsen på grönkål

Årrenjarka, Jokkmokk

Vart en liten vintersemester upp till Norrland, till min favoritby Årrenjarka mellan Kvikkjokk och Jokkmokk. De blir sista semesterresan för i år, avrundar året med skidåkning. Inte säkert de blir vinter i Stockholm, eller hur. Men är det inte fantastiskt fint med all snö? Solen syns inte så här års, men det blir en fantastiskt ljus under mörkertiden. I januari återkommer solen igen och det går mot ljusare tider.

Yes, jag lovade ett recept och här kommer de bästa grönkålschipsen jag vet! Med smak av ost, vitlök och chili! Såklart utan riktig ost men rik på b-vitaminer.



GRÖNKÅLSCHIPS
800 gram rensad och sköljd grönkål (Utan stjälk)
4 dl cashewnötter (helst blötlagda 3 timmar+)
1 chili (jag gillar de starkt, ta en halv om du inte gillar starkt)
2-3 klyftor vitlök
2 msk kvalitetssalt
3 msk b-jäst

Dra av stora grönkålsblad av stjälken, skölj.
Mixa resterande ingredienser i en mixer och häll på cirka 1-2 dl vatten så du kan mixa det till en jämn kräm. Krama in smeten i grönkålen och lägg ut på plåt. Det räcker till 3 plåtar i en torkugn, eller 2 i en vanlig ugn. Torka över natten i torkugn, eller cirka 10-15 minuter på 200 grader i en vanlig ugn. Du kan såklart torka dem i en vanlig varmluftsugn på låg temperatur med öppen lucka.



1 kommentar: