onsdag 14 maj 2014

Pollinera mera - Svensk honung


Jag har alltid velat bli biodlare - så länge jag kan minns. Jag älskade honung, hade en liten keramiksburk i form av en rund bikupa.

Spännande fakta om bin & honung
* Bin odlar inte i första hand för att ge honung, utan för att pollinera våra växter. Det betyder att bina är superviktiga om vi människor ska få äta massa fin frukter, bär och grönsaker. Därmed får vi också cirka 3500 ton honung varje år. Sverige behöver dubbelt så många bin för att växter, bär och frukt ska ge bra skördar. Var tredje tugga vi äter är ett resultat av pollinering. 

* Bina förvarar nektaren en speciell behållare i kroppen, nektarn spjälkas till enkla sockerarter och mjölksyras. Då blir de honung. Mjölksyrabakteriens funktion är att skydda honungen från angrepp av jäst, dåliga bakterier och svampangrepp. Honungen är nyttig pga av mjölksyrebakterierna och är bland annat bakterierdödande och triggar immunförsvaret.

* Bina är blomtrogna och äter bara från samma slags blomma så länge det går. Därmed får vi flera typer av honung med olika smak, färg och konsistens såsom maskroshonung, rapshonung, ljunghonung, hallonhonung, skogshonung eller tex mjölkörtshonung. 


I måndags hade Svenska Bin ett evenemang på 8T8 där jag jobbar. Lotta Fabricius Kristiansen berättade om allt möjligt om bin och deras coola samhälle, vi hade också smaksprovning på fem olika honungssorter. För honung smakar inte bara honung utan har såklart smak av den blomma som bina har hämtat nektaren ifrån. I de flesta många vanliga butiker finns det dock bara vanlig honung som är en mix av olika typer av sort-honung. Men har du chansen, vilket du borde ha, så köp honung från din lokala biodlare och få smaka alla de goda olika sorterna. 

Vi smakade på ljung, lind, maskros, skogs och hallon/klöver. Otroliga skillnader både i smak, färg och konsistens. Maskrosen blev min favorit, riktigt smörfärgad, len konsistens och smakade och doftade som ett maskroshav.
Lotta berättade att all honung är i början flytande och beroende på vilken nektar honungen kommer ifrån så håller den sig flytande eller fast olika tider. Den kan också vara len som smör eller den kan vara kornig som socker, och det beror också på blomnektartypen samt lite hur mycket biodlaren har rört honungen för att få den slät. Det finns inte heller något utgångsdatum på honung. I pyramiderna har de hittat riktigt gammal honung som än idag går att äta och smakar gott. 


Från bina kan man också samla pollen. Det är vad bina själva äter, proteinrik pollen samlas på deras håriga kropp och ben, sen kammas det ner i små korgar de har på bakbenen. Coolt va? Bipollen används som superfood och är gott att toppa godis och mat med.
En annan produkt är bibröd, som är mjölksyrad nektar och pollen. Full med olika aminosyror (dvs protein) samt otroligt näringstät i överlag och väldigt lätt för människokroppen att ta till sig.

Honung använder jag till allt, dels som bara godis, dels som sötma i desserter och mat. Honung är också en fin hud- och hårvårds produkt. Jag gör gärna en ansiktsmask genom att smörja in lite honung i ansiktet, låt sitta 5-10 minuter och skölj sen av. Nej, huden blir inte kladdig;) Jag har också flera gånger använt honung+ vatten som sista sköljvatten för att håret ska bli mindre flygigt. 

Så gör alla en tjänst och köp mer honung, stöd din lokala biodlare, eller köp i vart fall svensk honung. Du kan också vara med och bli bifadder, stöd Svenska Bis kampanj här.PS. Visste ni att bivaxet, det kan bara bina göra, vi människor har inte lyckats tillverka det på något smart sätt. Bivax innehåller mer än 300 olika komponenter.. Wow!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar