fredag 18 april 2014

Frisk påsktårta, kokossmör & nya upptäckter

Jag som påskkärring på 8T8
Glad påsk allihopa! Jag ääääälskar att klä ut mig så jag tar varje tillfälle i akt att klä ut mig/klä upp mig eller använda mina inköp från runt om i världen, mormor & morfars gamla vind och gamla traditionskläder. 

Har köpt en lägenhet i Stockholm av alla platser i världen och börjar väl som smått få lite ordning innan jag drar på en liten semester till Barcelona. Under dagens upptäckspromenad har jag hittat både en fin skogsträdgård (permakultur) nässlor, vild gräslök och andra härliga vildheter. Vilken bonus! Samt en spännande butik med kongolesiskt / nigerisk / jamaikansk utbud på mat och kryddor. Wow! Man behöver oftast inte resa så långt för att kunna upptäcka nya ting så nu ska jag utöka mina smaker man nya rätter & smaker. 

Påsktårta har det bjudits på som inflyttningsfika, så jag bjuder dig på ett recept på en frisk gul krämig citrontårta med chokladtäcke och mandelbotten. 


Citronkrämstårta med mandelbotten och chokladtäcke
16 bitar

3 dl mandlar
10 stora dadlar (medjool)
1 nypa kvalitetssalt - havssalt eller himalaya
2 msk vatten
 Lägg allt i en matberedare och mixa tills degen sätter ihop sig. Jag gillar när mandelbitarna är lite större så det blir crunchy. Smörj en springform med kokosfett. Fördela degen jämt i botten på springformen. Jag använder en sked eller spatel för att göra det jämt. 

5 dl blötlagd cashew (blötlägg 3timmar och skölj nötterna innan användning)
ca 3,5 dl vatten
3 dl kokossmör 
cirka 1 dl honung
citron - zest från 4 citroner, 1 dl citronsaft
1 msk gurkmeja
1 nypa salt

Mixa cashewnötter och vatten slätt. Tillsätt honung, citron, gurkmeja och salt. Sist av allt tillsätter du kokossmöret som gör att tårtan sätter sig. Smaka av och se om du vill ha mer citronsmak i tårtan.
Häll upp i formen över bottnen. Ställ i frysen tills tårtan satt sig. Kylen går också bra, men frysen går snabbast. 

För chokladtäcket smälter du antingen din favoritchoklad, eller smälter ner kakaomassa och tillsätter sötma (+salt, vanilj) eller smälter kakaosmör/kokosfett och tillsätter kakao, sötma (+salt, vanilj). 
Ta fram tårtan och häll chokladen över tårtan i valfritt mönster med sked eller sprits. Toppa med physalis eller fina blommor. Yey!

Kokossmör & kokosmjölk
Kokossmör kan man köpa relativt dyrt i hälsokosten eller så gör man det själv hur enkelt som helst. Du behöver en bra mixer eller en matberedare och massa kokosflingor. I en vitamix tar de max 5 minuter att göra sitt eget kokossmör. Smöret kan du äta som godis med sked, använda som bas till din tårta, dessert, kokosmjölk eller kokosgrädde. 

Jag brukar fylla upp cirka 1-1,5 liter kokosflingor i en torr mixern. Du behöver alltså INTE vatten eller någon olja för mixa sönder allt. Vattnet gör kokossmöret ostabilt och då håller det inte lika länge. 
I början får jag hjälpa till att stöta ner flingorna med vitamix-staven. Har du en matberedare är det bara att mixa på. Det är viktigt att knivarna hela tiden har något att ta i, så du måste ha tillräckligt med kokosflingor för att det ska fungera. Du kan också behöva skrapa ner kanterna om du använder en matberedare. Med en Vitamix tar de max 5 minuter att göra sitt eget kokossmör. 1,25 liter kokosflingor blir cirka 4 dl kokossmör.  

Kokossmöret förvarar du en en burk (glasburk är ju alltid bäst;) i skafferiet - det håller ungefär hur länge som helst. Det stelnar om det är kallt, och är flytande om de är varmt. Den kan också skikta sig. Vill du ha den flytande värmer du bara upp glasburken i ett vattenbad. 

Kokosmjölk gör du genom att ta kokossmör & vatten. Mixa ihop! Jag har inga mått här eftersom jag alltid höftar. Lite mer kokos, lite mer vatten. Smaka av, se hur krämigt du vill ha det. Ju mer kokossmör - ju krämigare. 2-3 msk per liter vatten skulle jag gissa på. Återkommer med exakt mått när jag gör någon het thaisoppa i köket. 

Puss å kram på er, påskkärringar. Vi ses på Blååååkulla. 
// Marina

1 kommentar: