lördag 9 november 2013

Mina favoritchips - ostiga kålchips

Kåltider! Så enkelt att odla här i Norden och en av våra äldsta köksväxter. Kålen klarar av kylan i och klarar sig långt in på vintern. Jag har till och med plockat och ätit grönkål i Jokkmokk i februari i -20.  Äntligen har kålen blivit populär i Sverige igen (i vart fall i vissa kretsar) och nu är det mycket enklare att få tag i grönkål i butikerna. Även svartkål och purpurkål har jag sett på flera ställen. Supergoda att massera i lite olja och kryddor till en sallad, eller att snabbt steka, goda i soppor, stuvningar, omelett eller gräddkokt. 

Svartkål, även kallad palmkål,  är en blandning mellan grönkål och savojkål och har mindre blad än grönkål. Grönkål och purpurkål har oftast krusiga blad, men det finns många olika varianter av kål. 

Men, nu är det kålchips som gäller. René Voltaire säljer numera färdiga kålchips, dessvärre är de alldeles för salta för min smak. Klassiska kålchips gör man genom att plocka av bladen från kålen, massera dem i olja och salt och sedan torka/rosta dem i ugnen. Min favorit är med ostsmak. Kålchips med ostsmak
cirka 400 gram grönkål/svartkål/purpurkål/savojkål, plockade och sköljda. Enklast är att bara dra av bladen från stjälken. 

Ostkräm
2 dl solrosfrön (blötlagda minst 3 timmar)
några nypor salt
3 msk olja
4-5 msk näringsjäst
2 msk vatten
Mixa till en smet. Smaka av.
Massera in smeten i kålen, bred ut över två plåtar. Torka i torkugn eller i vanlig ugn på låg temperatur tills de är krispiga. Förvara i tätslutande burk eller påse för att de ska behålla krispigheten. 

Du kan också krydda smeten med andra kryddor, dill, persilja, chili, lök, kakao eller varför inte bara lite örtsalt. 

Näringsjäst är inte rå utan används mycket i det veganska köket. Näringsjäst smakar ostigt och innehåller mycket B-vitaminer och är en inaktivt död jäst. Perfekt att blanda i olika frö&nötkrämer för att få ostsmak. 

Tjhoo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar