onsdag 17 april 2013

Jordgubbskräm på bovete

Dagens härliga frukost med en smak av sommar..



Många har frågat efter enkla recept och gärna frukostrecept. Frukosten är enklast att byta ut om man vill  förbättra sin kost. Bort med mackan och filen och gör en råskön smoothie eller kräm till frukost. Den kan förändras i all evighet. 

Bovete är en ört som kommer från Sibirien. Den är proteinrik och har fina halter av B-vitaminer, speciellt B1 och B2. Dessa hjälper oss med inlärning, att producera fleromättande fettsyror och viktiga hormoner. B2 är också kroppens viktigaste antioxidant och är viktig för att hjälpa levern att bryta ner gifter och läkemedel. 

Men även kalium, magnesium, fosfor och järn finns i bovete. Inget spannmål är så rikt på järn som bovetet. Bovete är också glutenfritt och odlas även i Sverige. Vill du få tag i svenskt krav bovete rekommenderar jag Wermlands Bovete. Annars så finns det i de flesta butiker, se efter 'helt bovete'. 

Jordgubbskräm på bovete
1,5 dl bovete, groddat (Skölj i ljummet vatten och låt stå 3 timmar/över natten, skölj noga av det rosa slemmet innan du använder bovetet) 
0,5 dl vatten eller nötmjölk
6-10 jordgubbar 
1 banan 
knivsudd äkta vaniljpulver 

Mixa allt till en slät kräm, ät som yoghurt eller smoothie. 
Eventuellt, kan du lägga upp det snyggt i lager, mixa isåfall alla jordgubbar med 1/4 banan, häll upp, mixa resterande ingredienser och häll upp i lager.
Mer matigt eller tuggigt? Lägg till din godaste müsli.

1 kommentar:

  1. Mm, ser fantastiskt gott ut och det där ska jag äta till frukost idag. Tack för inspirationen! :-)

    SvaraRadera