torsdag 7 februari 2013

Välkomnar 2013 med många nya matäventyr

Färsk juice till frukost

Tillbaka från Anderna! Den riktiga Api Moradon fick jag äntligen smaka och det var nära nog originalet. Försöker komma tillbaka till vardagen och startar dagen med denna härliga juice på rödbeta, morot, selleri, mungbönor, ingefära, gurka och kokateét jag inte drack upp.


Kokablad

Det blev mycket kokaté i Bolivia. Det är det alla dricker och det hjälper otroligt bra mot höjdsjuka eftersom bladet ökar syreupptaget. Det behövs på 3-5000 meter höjder kan jag lova.  Tyvärr så har kokabladet en dålig status runt om i världen eftersom man på stora kvantiteter av bladet kan göra några gram kokain som västerlänningar så gärna vill köpa dyrt. I Bolivia är kokain inget större problem bland befolkningen. Det är som att förbjuda vallmo för att man kan göra opium på det. Vi använder både vallmo på brödet och odlar blommorna. Kokain och kokablad är inte samma sak, det krävs en del krångliga processer för att göra kokain och stora mängder av bladen. Men ändå förenklas det i media och inte minst är det väl på grund av okunskap och fördomar - som man kan läsa här i Världens Historia - Indianer var höga i 8000år - genom att de har hittat bevis för att man har tuggat kokablad i 8000 år. Men bladen och det vita pulver har absolut inte samma effekt, bladet har cirka 1% av drogen kokain. Kokain är 30-100%. Det är ganska stor skillnad. Du kan aldrig dricka eller tugga så mycket blad att du känner av ett kokainrus.
Bladet har många vitaminer och mineraler och används som undermedel mot allt i Sydamerika. Främst dricker och tuggar man koka det för att klara av de höga höjder och klara av tungt arbete samt att öka prestationen. Det kan också ta bort lite av hungerkänslorna. Det finns som pulver att blanda i smoothies, som salvor, man använder det i ceremonier, det är flera tusen års tradition inte minst. Men inte ett enda bevis på att kokablad skulle vara farligt eller ha några negativa effekter - snarare tvärtom. Däremot finns det många bevis på att tobak och alkohol har negativa effekter som vi brukar här i väst - hur skulle det vara att förbjuda dessa produkter? Omöjligt.

Vill ni läsa mer om den koloniala synen på kokablad så har Magnus Lindon på SR skrivit en fin introduktion här.

Bolivia bjöd tyvärr inte på så mycket matinspiration men var fantastiskt vackert och hade massa goda frukter. Färskpressad apelsin- och morotsjuice fanns i varje hörn. Mango för bara någon krona. Underbart!

Kokate - smakar som ett sött grönt te. Lite höaktigt. Gott. 


1 kommentar: