lördag 8 september 2012

Gotländsk smoothie med salmbär

Upplev sommaren en stund till och dröm dig till Gotlands stränder, många soltimmar och semester.

Var ute i skogen igår och hamnade i salmbärshimlen, såg salmbär vart jag än tittade. Bäret är släkt med björnbär, är lite mindre och syrligare. Bäret är blågråa till färgen istället för glänsande mörka som björnbär. Kallas i resten av Sverige för blåhallon (Rubus caesius). Gotlänningarna säger oftast att detta bär bara finns här på ön men finns vilt på flera andra stället i Sverige, resten av Europa och norra Asien.
 

När jag arbetat på café så lyckas hälften av alla turister läsa slambär istället för salmbär.. jag tycker inte det låter så gott med slambär men vi gör ett försök på en god smoothie;)
Vet du varför det heter salmbär?

Smoothien innehåller pumpafrömjölk. Perfekt för er nötallergiker eller om man vill spara lite pengar så är pumpafrö billigare än nötter. Blötlägg pumpafrö några timmar, mixa sen med vatten. I smoothies mixar jag sönder fröna och låter fibrerna vara kvar men om du inte har en stark mixer så kan du sila av de små bitarna som kanske blir över och bara använda mjölken. 

Ur näringssynvinkel är pumpafrö riktigt bra! Massa antioxidanter, magnesium, zink, kalium och fosfor. 

25% protein och massa tryptofan. Tryptofan är en aminosyra som behövs för att kroppen ska bilda serotonin och melatonin som lindrar oro och gör oss gladare och ger bättre sömn. En äkta gotlandsdröm, massa soltimmar och semester dvs;)


Gotlandsdröm
1 dl blötlagd pumpafrö
2 dl vatten
2 dl salmbär
1 liten banan
1-2 tsk lönnsirap

Du kan såklart byta ut till annat bär eller frukt. 
Ha en super dag!
Marina2 kommentarer:

  1. Åh, det ser jättegott ut! Ska definitivt prova att ha lite pumpafrön i mina smoothies framöver.

    SvaraRadera