onsdag 18 juli 2012

Limepaj - en fräsch sommarpaj

Hej allihopa!

Delar med mig av min favoritpaj denna sommar. Limepaj! Fräsch och annorlunda. Basen är på avokado full med enkelmättat fett och bland annat magnesium, folat och kalium som behövs för att balansera upp vårt stora intag av natrium från vanligt salt. Smaken kommer från lime som är bra för att hjälpa en försurad kropp. Lime blir nämligen basisk i kroppen.

Botten är gjord på mandel och dadlar och lite kokosflingor. Mandel får du gärna blötlägga och torka för att den ska bli godare och lite mindre bitter. Vissa kan bli lätt irriterade i hals och slemhinnor när de äter nötter, om man blötlägger dem får man bort nötens naturliga skydd och gör dem mer näringsrik och enklare att äta. Mandel innehåller cirka 20% protein och massa E-vitamin som är bra för huden och skyddar mot UV-strålar. Perfekt nu på sommaren. Mandel innehåller också massa magnesium, järn, kalium, fosfor, zink och flera B-vitaminer. Inte konstigt vi gillar mandlar.

Lechitin finns också i receptet, det är ett emulgeringsmedel som gör att fett och vatten blandar sig enklare och gör kakor & smoothies krämig och lena Det vanligaste lechitinet är gjort på soja men det finns också ett rått alternativ; Solroslecitin. Lecitin i maten förbättrar också matsmältningen och stimulerar bukspott som hjälper upptaget av näring i tunntarmen.


Limepaj
en paj räcker till 8-12 personer

Botten
2,5 dl mandel
8-10 dadlar
0,5 dl kokosflingor
en nypa salt
en större nypa vanilj (valfritt)

Mixa sönder mandel i mindre bitar. Gott med lite tuggmotstånd i botten. Mixa dadlarna med liite vatten, 0,2 dl cirka. Mixa ihop allt och tryck ut i en springform. Klipp gärna ut en ring av bakplåtspapper så blir det enklare att få av pajen om du vill lägga upp den på fat.

Fyllning
2,5 dl avokado/cirka 3 stycken
1,5 dl limejuice (färskpressad är godast)
zest från 3 ekologiska lime
1 dl honung/agavesirap
0,5 dl nötmjölk/havre/kokos
1,25 dl kokosfett
(1 tsk lecitin, valfritt)
1 nypa himalayasalt
1 tsk äkta vaniljpulver

Så mixa avokado, limejuice, zest, sötning, mjölk, salt och vanilj till en slät smet. Mixa i slutet i flytande kokosfett och lechitin. Häll upp i formen och låt stå i kyl eller frys. Om du fryser den blir den enklast att ta ur formen.

Garnera med tunt skurna limebitar eller något härligt grönt!




8 kommentarer:

  1. Så fräsch och god pajen låter!

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut, är nyfiken på var du köper solroslecitin... Beställer du det eller kan det finnas i butik? Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna! Jag köper det på Råvarubutiken. Även bloggen Love Raw har det. Finns i butik i Malmö tror jag och kan finnas på större hälsokoster kanske :)

      Radera
  3. Anna Lindholm19 juli 2012 12:43

    Ska det vara de färska dadlarna man hittar i fruktkyldisken eller de mer torkade man har runt jul? Brukar ha de färska och göra dadelbollar på men sambon köpte fel sist och bollarna blev väldigt torra så tänkte att det gör skillnad här också kanske?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper färska! Men det går bra med de lite torkade också, isåfall blötlägger jag dem i lite vatten 30 minuter innan eller mixar de med lite vatten. de kan jag göra ibland med de färska om de är lite för torra också. Men se till så de inte är extra sockrade som vissa juldadlar :)

      Radera
  4. Åh, underbart, tack! Den här ska jag göra till min födelsedag att bjuda släkten på! Den ser så god ut att jag sitter här och dreglar, haha. (:

    SvaraRadera
  5. Vilka fina recept! Här kan du få inspiration till fler, och du är jättevälkommen att dela med dig av dina: Rawfoodrecept.com

    SvaraRadera
  6. Tack för receptet! Har precis gjort den och ser fram emot att smaaaka! Har dock provsmakat lite under tiden som säg bör. ;) Görgott!

    SvaraRadera