torsdag 14 juni 2012

Vinbladsdolmar med saffran och tomatfyllning


Hej allihopa!
Jag är på Fresh Food Festival som börjar idag i Mundekulla, Småland. Vi har haft raw chef III här och jag har presenterat min rätt. Jag skulle göra en huvudrätt inspirerad av Mellanöstern och valde vinbladsdolmar. Det kan serveras både som förrätt, huvudrätt och är perfekt till buffè.
Vinblad innehåller flera näringsämnen och vitamin C, E, A, K och B6. Vinblad har också används som medicin i olika kulturer, bland annat har de en lätt antiinflammatorisk verkan.

Vinblad kan du köpa inlagda eller torkade. Se till att köpa dem som är inlagd i citronsyra utan konstiga e-ämnen. Om du hittar torkade så kan du själv lägga in dem i saltvatten och citron, cirka 48 timmar. Detta gör dem mjukare.

Saffransdolmar
Ca 5 pers

10-20 st inlagda vinblad
5 mindre palsternackor
0,5 g saffran
6-7 soltorkade tomater
4 charlottenlök
2 tsk spiskummin
1 msk kanel
0,5dl olivolja

Hacka palsternackorna till risstorlek i en matberedare.
Mixa tomaterna med olja, kryddor och pinjenötter. Hacka löken fint. Blanda ihop allt.
Skölj vinbladen, lägg i cirka 1-2msk fyllning beroende på bladstorlek. Vik in kanter och rulla ihop. Kan även värmas upp i dehydratorn. Godast blir dolmarna om blandningen får marineras en dag, antingen i dolmarna eller att fyllningen får stå över natten.

Serveras med tahinisås.

0,5 dl tahini
0,3dl vatten
Rör ihop.

Haft superdagar här med massviss fakta om näring, kemikalier, detox och allt mellan himmel och jord. Zarah Öberg har föreläst och vi har ställt massa frågor. Min hjärna känns full och vi har bara rört på ytan. Näring är så otroligt intressant och inspirerande att vi kan hjälpa oss själva otroligt mycket genom kunskap och kosten. Jag har fått massa inspiration om olika ämnen att dela med mig av här senare.

Tillbaka till festivalen!
/Marina
fina sallader

Pannkaka med jordgubbar och 'grädde'

10 kommentarer:

  1. Vet du om det finns något liknande och inspirerande i närheten av Luleå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror tyvärr inte det, isåfall är det ngt resande föreläsning.

      Radera
  2. Ah! verkar riktigt gott! om man har färska blad, blir det för hårdtuggat? behövs bladen behandlas innan?
    Får prova själv annars..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har faktiskt inte testat, kanske om man använder späda blad. Men om man marinerar de först är de enklare att vika och att sitta ihop.

      Radera
  3. Hej!

    Mina föräldrar har massa rabarber över som jag nu funderar på att göra smoothie av. Kan rabarber ätas rå? Vad passar till i bladgrönt väg?

    //Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går bra att äta rabarber råa, om du har en kraftfull mixer kan du mixa dem i smoothies. De späda stjälkarna och bladen är godast. Kom ihåg att inte äta för mycket av dem, innehåller oxalsyra.
      Du kan också frysa in dem om du vill göra pajer eller har en ej så kraftfull mixer, fryningen gör rabarben mjukare. Lycka till!

      Radera
  4. Ser ut som ett smarrigt recept! Måste testas. Kan man kanske använda vinbärsblad istället? Låter ju iaf likadant... ;)

    SvaraRadera
  5. Du nämner pinjenötter i beskrivningen men inte i ingredienslistan. Hur mycket pinjenötter ca ska man ta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah sorry! Första gången använde jag pinjenötter men det behövs inte, om man vill kan man ha i det, kanske 1-2 matskedar men det behövs inte.

      Radera