torsdag 7 juni 2012

Ananas- och basilikasorbet


Hemma brukar vi göra en sallad av färsk ananas, tryffel eller tryffelolja och basilika att servera till julmaten. Ananas och basilika är en fantastisk kombination och smaken stannar i smaklökarna länge. Jag har länge tänkt ta fram denna smakskombination i en sorbet men det har inte blivit av. Förrän igår, när jag plötsligt fick ett ryck och gjorde den. Och vilket sorbet! Detta blir sommarens fräschaste dessert och så spännande i smaken att det är den perfekta efterrätten att bjuda på efter en middag med vänner, kanske i fina höga glas. 

I vanlig sorbet använder man vispade äggvitor och sockerlake, som jag här har bytt ut mot chiafrön och agavesirap, men ta det du tycker är okej att använda, det blir gott oavsett! När man lagar raw food är det sällan några exakta mått, eftersom maten blir färdig direkt så ser man resultatet med en gång och kan justera den efter smak.

Chiafrön

Detta fantastiska lilla frö har använts i tusentals år av urfolken i centralamerika. Det var både ett baslivsmedel och ett energitillskott, och i Christopher McDougalls bok Born to Run hyllar han detta frö, som enligt Tarahumaraindianerna är en av hemligheterna till deras fantastiska uthållighet vid långdistanslöpning. Chiafrön blir till gelé när de läggs i blöt, och i Mexiko och på många andra platser i Central- och Sydamerika används chiafrön för att göra isiga, läskande drycker med lime, socker och isbitar.

Chiafrön är ett riktigt superfood och ett av de mest näringsrika livsmedlen som finns i världen. De innehåller en stor mängd Omega-3 som är särskilt bra för gravida och barn, och mer kalcium än mjölk och mer järn än spenat, för att nämna något. Jag använder blötlagda chiafrön i smoothies, för att baka veganskt, glutenfritt bröd och för att göra puddingar och gröt. Chiafrön smakar inget men ger rätterna en fin konsistens och ersätter som sagt ägg i mycket.

Ananas- och basilikasorbet

2 port.

chiafrön+vatten
1/2 färsk ananas
Några blad färsk basilika
1 msk agavesirap
Ev. en gnutta citron eller lime

Blötlägg ett par matskedar chiafrön i ett par deciliter vatten, rör om med sked och låt dem stå tills de bildar gelé. Frys in gelén i iskuber. Skär färsk ananas i bitar och frys in över natten.

När det är dags att göra sorbeten så kan du hacka den frysta ananasen i mindre bitar så att den lättare går runt i matberedaren eller high-speed blendern. Pressa saften ur en halv apelsin och ha ananas, apelsinsaft, ca 6 chiafrö-iskuber, en matsked agavesirap, ca 5-6 blad basilika och eventuellt några droppar citron i mixern. Mixa tills det är helt slätt. Servera direkt eller frys in en liten stund, dock blir det stenhårt ganska fort.

Eventuellt kan man antagligen mixa ingredienserna UTAN att frysa in dem först och sen ha dem i en glassmaskin eller i en form som man ställer i frysen och rör om i då och då, men det har jag inte försökt.


Hoppas att det smakar! Skriv gärna här om du testar receptet!
Maria3 kommentarer:

 1. Vilken fräsch och hälsosam sorbet!

  SvaraRadera
 2. Chia pudding ice cubes, what a fantastic idea !
  Thank you for following my blog :)

  SvaraRadera
 3. Med inspiration från detta recept gjorde jag nektarinsorbet idag. Tack för fantastisk inspiration!

  SvaraRadera