måndag 16 april 2012

Burgare burgare mera burgare


Jag och hamburgare har aldrig riktigt vart vänner.. kan räkna mina hamburgare under åren på en hand. Men nu har det blivit ändring på det. Här är tre olika serveringsbilder på burgare. Samma burgare med olika tillbehör och upplägg, det blir aldrig tråkigt med burgare!

Burgare är, faktisk, väldig enkla att göra. Man tar av det som finns hemma och mixar, smakar av och formar. Torkar. Fungerar fint i en vanlig ugn med öppen lucka på 50grader. Som bas kan man använda olika slags nötter eller frön. Nötter smakar väldigt olika så känn efter hur de smakar. Cashew och macadamia är de mest neutrala. Råa cashew kan man inte köpa på butik oftast, orostad cashew på vanliga butiker är upphettade för att få de enkelt ska få av skalet. Antingen väljer man dessa cashew ändå eller köper råa på råvarubutiken eller iherb.

Iherb har massa spännande produkter och har billig frakt från USA. Frakten går på 6$ (ca 40:-) om man köper för under 4 lb (2 kg) och handla inte för mer än cirka 300 sek för att slippa tullavgift. (Förstagångshandlare få 5$ rabatt om ni använder min rabattkod LUF640. Sen får ni också er egen rabattkod och få en liten bonus;) Varje gång man handlar får man också välja ett gratisprov. Iherb har  all slags hälsokost, alla superfoods till bra pris, smink och hudprodukter. Check it out.Dagens burgare blev en blandning av mandelmjöl, riven morot, linfrö, selleri, röd paprika, rödlök, vitlök, chilipulver, paprikapulver och salt. Man kan också slänga i palsternacka, olika färska örter som persilja och koriander. För att göra burgare är det bra att ha en kaffekvarn eller en mixer man kan göra ett frö- eller nötmjöl. Grönsaker och rotsaker kör du i en matberedare, lök och vitlök tycker jag blir godast att hacka fint och ha i slutet för att få en fin textur. Löken blir mindre vattnig, besk och stark om du låter bli att mixa den. Blanda smeten till en bra konsistens, inte för blöt, du ska kunna forma burgare och inte för torr så burgaren faller samman.

Lägg burgarna i ugnen och torka 5-7 timmar, beroende på tjocklek och hur blöta de är. Vänd dem efter halva tiden. De ska vara saftiga inuti med ett torrare skal. De håller i kylen i en vecka och kan också frysas in. Värm gärna upp dem i torkugn eller i 50 grader med öppen lucka innan servering.Till burgare serverar jag en sallad eller en coleslaw, som bröd kan du använda kål eller stora krispiga salladsblad, som sås en kryddig salsa eller en senapssås.

Senapssås gjorde jag på blötlagd cashew, senapsfrön (som man kan blötlägga eller grodda innan) lite salt och gurkmeja för att få den gula färgen. Du kan också lägga till äppelcidervinäger för mer syrlig smak.


Smaklig måltid!
- Marina

1 kommentar: