söndag 26 februari 2012

Viktig D-vitamin från solen!

Solen är viktig, den är grunden till allt liv och att vi får mat och håller oss varma. Att tillbringa tid ute i solen är också viktigt för att vi ska kunna producera D-vitamin. D-vitamin är alltså inte något vi främst äter oss till utan något vi själva bildar. Det är genom att utsätta oss för UVB-strålarna som vitaminet börjar produceras. Vi har lärt oss att vara rädda för solen och UV-strålar och använda solskydd, men solkräm hindrar också upptaget av D-vitamin. Som med det mesta handlar det om att få måttligt med sol. Att ligga och pressa och lapa sol, är inte bra för huden. Så varken för mycket eller för lite sol är bra. Tänk på att huden är det största organet vi har och allt som vi smörjer in kroppen med tar huden upp in i kroppen. De flesta vanliga solkrämer innehåller mineralolja, parabener och ting vi inte vill ha varken på eller i vår kropp!

Det sägs att för mycket solning kan ge cancer och det kan bero på att solkrämen vi så ofta använder hindrar oss att producera D-vitamin. D-vitamin skyddar oss mot många cancersorter. Samt att de konventionella solkrämerna innehåller flera cancerogena ämnen. En kost rik på antioxidanter skyddar mot solbränna, speciellt här uppe i Norden där solen inte är så stark. Behöver du ytterligare solskydd har kallpressad kokosolja på huden ett naturligt solskydd. 

Mellan september och april är solen för långt ner för att ge oss D-vitamin i Skandinavien. Under hela den tiden kan vi ha brist av den viktiga D-vitaminen. Kroppen kan lagra D-vitamin i 1-3 månader men när vi får brist kan det resultera i vinterdepression. Det är också en av anledningarna till att vi enklare blir förkylda och sjuka på vintern. Brist leder också till benskörhet då vitaminen är viktigt för upptag av kalcium och fosfor, det kan också ge led- och muskelvärk, hudsjukdomar och allmänt dåligt immunförsvar. 

Så hur ska vi egentligen göra för att få i oss D-vitamin under den här perioden? D-vitamin finns i fet fisk och inälvsmat. Kantareller, speciellt trattkantareller innehåller också D-vitamin. Men det är ganska stora mängder vi ska äta för att fylla upp lagret i jämförelse med att vara ute i solen.

Vi kan också sola i solarium vilket är det bästa sättet att få i sig tillräckligt med D-vitamin under sep-april. 10 minuter i veckan är tillräckligt för att fylla på lagret. Jag brukar kalla det min D-vitamin meditation och det är såå härligt att gå in och värma sig och ta det lugnt några minuter kalla vinterdagar. 

Så.. i sommar glöm inte att sola huden mellan kl 10-16 i sommar och fylla på lagret med solvitamin (utan solkräm!)

Soliga hälsningar från Indonesien
-Marina

4 kommentarer:

 1. ÄR det verkligen bra att sola i solarium och kan det verkligen göra att man får högre d-vtamin nivå i kroppen??

  Jag får lätt vinterdepressioner och enorm trötthet under vintern men har börjat ta d-vitamin i tablettform. Borde inte det vara mer skonsamt mot huden eller vad tänker du??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna, jag var också lite skeptiskt till solarie i början men det ökar absolut D-vitaminen i kroppen (om man inte använder ett gammalt gammalt solarie). Många av kosttilskotten är alldeles för dåliga för att fungera bra, D-vitamin finns i 5 olika varianter och bästa sättet är att få den från solen, genom huden, vad jag har förstått. Att sola ngra minter per vecka anser jag inte vara ngt problem, då är det värre att vara utan D-vitamin och tabletterna är inte tillräckligt effektiva. Den D-vitamin dos som är rekommenderad är långt under den dos jag vill ha och det diskuteras friskt om att höja den rekommenderade värdena som finns för D-vitamin.

   Men jag antar D-vitamintabletter är bättre än ingenting. :)

   Radera
 2. Jag är också väldigt skeptisk Marina. Det finns cancerrisk med solarium. Hmm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi kan inte vara överens om allt, men det finns forskning som säger solarie är okey, det ökar nivåerna av vitamin D markant. D-vitamin har visat sig vara väldigt effektiv för att öka vårt immunförsvar och skydda mot cancer.

   Och att sola solarie, enligt mig, handlar inte om att bli brun och bränna sig, det ska man inte göra, precis som man inte ska göra det i solen för då finns det överhängande risk för komplikationer.

   Radera