fredag 24 februari 2012

The Chocolate Factory & Big Tree Farms


Jag fick möjligheten att besöka Willy Wonka-land! Strax söder om Ubud, cirka 20 minuter, i den lillan byn Sibang Kaja ligger Big Tree Farms nya stora bambukonstruktion – The Chocolate Factory. Den fantastiska byggnaden är nästan helt byggd av bambu och kokospalm. Det är inte helt färdigbyggt ännu men kommer snart även ha ett litet kafe och matlagningskurser utöver deras produktion av choklad och cashew mm. 

De samarbetar med 3 000 kakaoodlare på Bali och Sumatra. Det finns tre olika slags kakaobönor. Forastero, som används i billig choklad, Criollo som är den mest exklusiva, samt en korsning mellan dem två, Trinitario. Big Tree Farms odlar den sistanämnda. När kakaofrukten är mogen plockar man ut bönorna och fermenterar dem, jäser, för att de ska få den goda smaken. Sen torkas bönan och man börjar förädla den. Inom konventionell chokladskapande rostar man även bönan men här på Big Tree gör man en kallpressad choklad. En rå choklad. När chokladen är kallpressad innehåller den massa antioxidanter, enzymer, mineraler och speciellt magnesium och anandamid. Anandamid är en "the bliss chemical" och är det ämne som finns i kroppen när vi är lyckliga.

Chokladkakorna från Big Tree innehåller endast kakaobönor, som är krossade tills det blir en slags chokladsmör (eller chokladlikör som de sa) havssalt och palmsocker. 75% och smakar fantastiskt på endast tre ingridienser! De säljer även andra procenthalter och ska utöka sortimentet allt eftersom.

chokladsmöret, dvs krossade kakaobönor

Kakaosmör gör de genom att ta chokladsmöret från de krossade bönirna och lägga i ett tunt tyg och pressa ut smöret. Som när man gör ost ungefär, kakaosmöret är det som pressas ut som vassle från ostmassan. Chocolatecheese! Det som blir kvar i ”osten” är kakaopulver.

Förutom choklad och chokladprodukter (kakaosmör, kakaopulver, chokladnibs och bönor) har de palmsocker från kokospalmen som smakar karamelligt gott. Råa cashewnötter har de också, vanliga cashew du köper i handeln är nämligen uppvärmd för att enklare få bort skalet runt nötten, tyvärr så dör en hel del av nöttens goda egenskaper vid uppvärmning. 

Är så glad att jag fick möjligheten att besöka Big Tree Farms. Vilket handarbete att göra chokladen och cashewnötterna. Lär mer om BigTree och chokladfabriken. Om du är i krokarna kan du också dra på besök, men beställ tid för rundvandring.

2 kommentarer:

  1. Åh, ser så härligt ut där! Intressant det där om cashewnötterna, jag visste inte att de upphettas.

    SvaraRadera
  2. Underbart! Blev vansinnigt sugen på choklad när jag läste ditt inlägg. Tur att jag har en avocadochokladmousse som väntar på mig i kylen. =)

    SvaraRadera