lördag 28 januari 2012

Dagar i Ubud

Hej!Om datorn och jag hade vart bättre vänner hade jag säkert uppdaterat oftare. Har hittat lite rutin här i Ubud. Det är ett speciellt ställe. Bali har en lång historia med många traditioner, dagliga ceremonier, fantastiska vackra hus och statyer, tempel och rökelsedoft, leende människor i vackra saronger, vacker mat serverad i bananbladskorgar och stora gröna risfält. Religionen är hinduism blandad med buddhism även om resten av Indonesien är muslimskt. Tron på karma och ett nytt liv efter är stark vilket gör balineserna till ett extra trevligt folk, för vem vill bli en höna, eller ännu värre.. bambu, i sitt nästa liv?

Turismen blossade upp här i Ubud extra mycket efter succeboken Eat, Pray, Love. Det är väldigt alternativt här; många olika healingtekniker, massagetekniker, yoga, meditation och ekologiska produkter. Du kan hitta tvätterier som använder såpnötter. Ekologisk marknad är det 4 ggr i veckan och butiken Bali Buddha säljer massa olika ekologiska produkter, supergod raw choklad och har en mysig restaurant som serverar flera olika traditionella drycker (jamu – örtjuice & te) och fräsch ekologisk mat.
Om du vill yoga finns det flera alternativ, jag har testat Yogabarn som har minst 5 olika klasser per dag och några fantastiska lärare. Flera intensiva kurser och även meditation, extatisk dans, numerologi och intressanta filmvisningar. Köp 10-klasskort, drop in eller månadskort (1800:-) De ha också ayuervediska behandlingar, en liten restaurang med några raw rätter, vetegrässhots (13:-) och annan god mat. De har en större restaurang med mer mat högre upp på samma gata (Hanoman Street).
Vetegrässhot på Kafe

Jag har också vart på en örtvandring med Bali Herbal Walk som jag kan rekommendera. De tar dig på en 3-4 tímmars vandring bland de vackra risfälten, berättar om risodling, olika växter och örter och vad man kan använda dem till (tex vanilj, kanel, gurkmeja, citrongräs, dracena m.m) Gurkmeja änvänds mycket på Bali. Det gula färgämnet kurkumin anses vara effektivt mot cancer (forskas en hel del om detta nu) och är basen i den traditionella medicinen. Man mixar den färska gurkmejan med vatten och honung och silar fram en gul juice. Detta är jamu och kan köpas på gatan för cirka 3-4 kr. Smakar såklart gurkmeja, passar bra ihop med aloe vera. Du kan använda gurkmejepulver (ekologisk helst, kryddor är oftast starkt besprutade!) men färskt är såklart bättre. Finns i asiatiska livsmedelsbutiker, du kan också odla den själv. Sätt roten i jord så gror den. Gurkmeja är nära släkt med ingefära och odlas på samma sätt.

Bali Herbal Walk har några butiker i Ubud fyllda med örter, te, tvål, salvor m.m. Gå in på besök och du blir bjuden på te och annat gott. De erbjuder också jamuklasser där du lär dig göra jamu och andra traditionella mediciner samt ansiktsmasker, salvor..
färsk gurkmeja

Vill du lära dig mer om kulturen och det dagliga livet rekommenderar jag Bali Eco Cycling. Fantastiska guider berättar om Bali under en enkel och vacke­r cykeltur från Kintamariområdet mot Ubud, underbar buffémat två gånger. Vi besökte till och med ett bröllop men i vanliga fall får man i alla fall testa all världens olika frukter och se de lokala kryddorna som kakao, kanel, citrongräs, nejlika, kardemumma, vanilj m.m samt kaffe och se hur man rostar och och maler den för hand.

Eller strosa runt själv bland risodlingarna, så kanske du hittar fram till den ekologiska farmen och restaurangen Sari Organik. Fantastisk utsikt och som vanligt underbara juicer och smoothies som de har överallt här.
Lev gott så ska jag återkomma om fantastiska Ubud!
- Marina


3 kommentarer:

  1. Tack för ett inspirerande inlägg!! Ska till ubud snart så det är toppen med tips!! Fortsatt underbar resa!! Kram!!

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad glad jag blev när jag hittade den här bloggen. Jag reser till Ubud i början av nästa månad och ska stanna i 2 veckor. Är det tryggt för en ensam tjej att resa dit?

    SvaraRadera
  3. Absolut, inga problem att resa ensam. Du kommer att ha det fantastiskt!

    SvaraRadera