lördag 19 november 2011

Saffranscheesecake med lavendelsvirvlar

Här är en vacker färgrik cheesecake som smakar saffran och lavendel. Fantastisk kombination som jag experimenterade fram i helgen, superb kombination om jag får säga det själv.

Botten
4 dl mandlar
½ tsk salt
½ tsk vaniljpulver
1 dl dadlar, cirka 10 st små

Mixa mandlar till ett mjöl, blanda ihop alla ingridienserna. Du kan använda händerna och känna att degen får rätt konsistens, det ska gå att trycka ihop den som en deg. Om den är för lös lägg till nån dadel. Tryck ut degen i en form med avtagbar kant.

Fyllning
5 dl blötlagda cashewnötter (4+ timmar)
1½-2 dl apelsinjuice
½ dl citronjuice
1 tsk vaniljpulver
3 msk lecitin
1 dl agavesirap
7 msk kokosolja
ca 1 dl vatten

Mixa cashewnötterna till en slät smet samman med de blöta ingredienserna, blanda i de torra. Ser det ut att vara för lite smet addera vatten eller apelsinjuice.
1/5 del av smeten ska bli lila lavendelfyllning genom att du tar cirka 1-2 tsk lavendelblommor och cirka 2 msk lila majsmjöl. Resten av fyllningen tillsätter du ½ gram saffran.

Häll i den gula smeten och droppa eller häll i den lila smeten och gör valfritt mönster. Ställ in i frys eller kyl några timmar tills den har stelnat. Om du har den i frysen så ta fram den cirka 30-60 minuter innan servering. Smaklig måltid, perfekt till julfikat.

Har eller ska ni testa? Berätta gärna hur det blev. 
- Marina

3 kommentarer:

  1. Var får man tag på lecitin? Tror du man kan göra den utan?

    SvaraRadera
  2. Hej Lollo, lecitin kan man köpa i vanliga håalsokostaffärer. Om du använder sojalecitin, som inte är raw, så se till att den är non-GMO. Det finns annars solroslecitin (sunflower lecithin) att köpa online men kan vara svårt att hitta. Sunfood.com har ibland. Sojalecitin är dyrt, ca 300 kr, och kommer i stora burkar, men det kan vara värt att köpa det eftersom det är jättebra att ha i desserter för att få rätt cheesecake-konsistens.

    SvaraRadera