måndag 14 november 2011

Raw food utan fancy verktyg

Ofta får man intryck av att man behöver en massa dyra verktyg för att äta raw food, och det kan lätt bli ett hinder för många. Ska man köpa dehydrator, high-speed blender, spiralizer, groddare, juicer/råsaftcentrifug och matberedare kommer man lätt upp i 20 000 kr. Det är lätt att förstå att många känner att det är ett enormt steg att börja med raw food.

Här listar jag det du behöver, och små tips för att klara dig med minst möjliga verktyg:

1. Något att mixa röror, smeter och smoothies med. Har du en gammal mixer så kör på den. Ska du köpa en ny och inte vill lägga ut så mycket pengar så rekommenderar vi verkligen en Tribest Personal Blender. Du kommer långt med en sån. Den maler eller hackar också frön och nötter, så du kan göra nötsmör, nötbiffar och nötbollar med den. Vi har gjort kakor, tårtor och pajer med den, och till smoothies är den suverän eftersom den är så bekväm att använda. Bästa nybörjarverktyget! 

Annars är en vanlig stavmixer med tillhörande burk också bra. I den kan man hacka nötter till biffar och bollar, göra såser, puddingar och desserter med. Med stavmixern kan man göra smoothies. Braun och Philips har för ca 300 kr.2. Skippa spiralizern och köp en julienneskärare (julienne peeler på engelska) för 50-100 kr istället. Det är ett handverktyg som ser ut som en osthyvel fast med små piggar på, så den strimlar grönsaker i tunna strimlor, perfekt för att göra rotfrukts- eller zucchinispaghetti, sallader osv. Vi har en från Swissmar som kostar 79 kr och är suverän. Skönare att använda än en spiralizer tycker jag. Julienneskärare kan man köpa i de flesta affärer med köksverktyg.3. Apelsinpress, den vanligaste billigaste sorten som du köper i tiokronorslådorna funkar bra.

4. Pajdegar, nötbollar och tårtbottnar som består av nötter/frön och dadlar kan man alltid göra för hand. Nötterna kan hackas med kniv och sen blandar du dem med dadlarna i en skål och arbetar degen mjuk med händerna. Se bara till att du köper mjuka dadlar. Här är en liten video där Caroline Fibæk, författarinnan till boken Raw Cake (rekommenderas, superfin!) gör en kaka helt utan verktyg.5. Dehydrator är kul, men är man nybörjare funkar det bra att använda ugnen på lägsta värme. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukten.

6. Grodda kan du göra i en tallrik, skål, burk eller vad som helst, man behöver verkligen inte särskilda burkar eller lådor till det. Läs här.

Så, nu har du inga ursäkter längre! Vilka är dina tips?

Lycka till!
Maria

1 kommentar:

  1. Hej.

    Tack för bra och enkel summering av köksartiklar till raw food. :-)

    SvaraRadera