onsdag 5 oktober 2011

Raw Miang Kam


Miang Kam är en rätt från norra Thailand och Laos, och det säljs här och var som gatumat, eller snarare ett litet tilltugg. Miang Kam är sagolikt gott, en explosion av välbalanserade smaker och med den typiska blandningen av kryddor som smakar så typiskt thai. Sött, salt, syrligt och starkt på en och samma gång. Miang Kam är traditionellt inte raw, kokosen och jordnötterna är rostade, och ofta serveras små torkade räkor till, men den skulle kunna göras raw, så jag ville gärna dela med mig av denna rätt som inspiration.

Först och främst behöver man blad, i Thailand använder man blad som på engelska heter wild-pepper leaves, och på thai cha plu. Smaksmässigt är de lite starka, peppriga, och i texturen påminner de kanske om grönkål eller mörkröna, tjockade mangoldblad. Kanske skulle man kunna skära till små rundningar av mangoldblad om man inte hittar betelblad?

Till det serveras schalottenlök, färsk koriander, färsk ingefära, grön chili och oskalad lime, allt skuret i pyttesmå bitar, samt riven kokos och cashew-, eller jordnötter. I den vanliga varianten ska de som sagt vara rostade vilket ger dem en underbar smak, men det blir säkert väldigt gott orostat också. Till vegetarisk Miang kam används gärna shiitakesvamp istället för torkade små räkor.

Såsen är det trixiga. Det traditionella receptet ser ut så här:

  • 1 tablespoon shrimp paste
  • 1/2 tablespoon sliced galangal
  • 1/2 tablespoon sliced shallots
  • 2 tablespoons grated coconut
  • 3 tablespoons chopped unsalted peanuts
  • 2 tablespoons chopped dried shrimps
  • 1 teaspoon sliced ginger
  • 1 cup chopped palm sugar
  • 2 1/2 cups water

När allt har mortlats ihop ska det kokas i 10-15 minuter. Jag har inte haft möjlighet att testa ut en raw version, men mitt förslag är att man skippar räkpastan och räkorna eller byter ut dem mot lite miso, använder raw jordnötter eller mandlar, och om man verkligen inte vill använda kokosblomsocker  så är jag säker på att sviskon skulle passa bra istället. Mortla eller mixa ihop allt. Såsen ska bli en söt, klibbig marmeladaktig röra. Man äter miang kam genom att packa in en liten mängd av allt i ett blad, göra ett litet paket av det och äta det direkt som en liten munsbit. Underbart!Smaklig måltid!
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar