måndag 3 oktober 2011

Raw i Bangkok

Då har vi, Maria med familj, kommit till den första etappen av vår resa. Hela hösten och delar av vintern ska vi tillbringa i raw food-paradiset Bali, men först tar vi tio dagar i Bangkok, en av våra favoritmetropoler i världen. Under denna tid kommer jag antagligen inte ha tid att skriva avancerade blogginlägg men jag kommer att lägga ut lite bilder på mat och skriva om möjligheter att äta raw food här i Sydostasien.

Att äta raw food här i Bangkok har fort visat sig vara enkelt. Det blir inte avancerade rätter med en massa nötsåser och dehydrerade burgare utan den enklare varianten, en massa underbar, färsk frukt, gröna blad och sallader. Och det är ju i grund och botten mycket sundare än kokboks-raw food. På morgonen sticker vi ut och köper frukt på gatan utanför hotellrummet här i Rambuttri, en gata i närheten av backpackerghettot Khao San Road. Till frukost blir det gärna färska kokosnötter som vi dricker med sugrör och sedan äter med sked, några söta mangos och bananer och apelsinjuice så färsk att de pressar den framför ögonen på en. En stund senare gör vi gröna smoothies av frukter och gröna blad. På kvällarna går det runt försäljare med små vagnar proppfulla av fina, gröna blad och örter i små buntar, färskt och fräscht, som det mesta här i Thailand. Vi köper bara den mängden vi förbrukar på en dag eftersom det lätt kommer myror annars.Vi har ännu inte haft tid att besöka raw food-ställen här i Bangkok men en klar favorit i matväg är alltid lyxgallerian Siam Paragons food court. Här kan man hitta de mest otroliga delikatesser, den konstigaste fast fooden samt fantastiska frukt- och grönsaksbufféer. Sist vi var här, för fyra år sedan, tillbringade vi två månader i Bangkok och åkte ofta in till Siam Paragon för att njuta av synen av all spännande mat, men till slut var det ändå oftast salladsdisken vi åt från. Det första vi ville uppleva igen var således detta. Till vår stora glädje hade de dessutom fått in kelpnudlar nu! Kelpnudlar är raw nudlar gjorda av en alg, och de är svindyra i Skandinavien. Här kan vi njuta av en stor egengjord sallad med råa grönsaker, kelpnudlar och världens underbaraste sesamdressing (inte raw men vegansk) för knappt ca 15 kr, en färskpressad grönsaksjuice för knappt en tia samt melonsallad till efterrätt för några kronor.Återkommer med rapport från raw food-ställena här i Bangkok!

Lev väl,

/Maria.

2 kommentarer:

  1. Åååååh! Jag längtar tills jag också kommer till Bangkok! Muuums!

    SvaraRadera
  2. Hej, spännande med raw food-resa. Vad gör ni mer än att testa all spännande mat. Jobbar ni något? eller har ni sparat

    bästa hälsningar, josephine

    SvaraRadera