fredag 28 oktober 2011

Kött och raw food

-Kan man äta kött om man äter raw? är en vanlig fråga. Självklart kan man det, menar jag, även om jag personligen inte tycker att det är det bästa. Raw food är inte en sekt som man blir medlem i och lovar att följa vissa regler. Eftersom raw food oftast först och främst handlar om hälsa (till skillnad från t.ex. veganism, som oftast handlar om etik) så väljer man själv hur mycket man vill kompromissa och hur långt man vill gå, och kanske är man heller inte ens övertygad om att köttätande inte är bra för kroppen, trots att det är den uppfattningen som de flesta inom raw food-rörelsen tycks ha.

Det finns också folk inom raw food-rörelsen som äter rått kött, fisk, ägg och opastöriserad mjölk som en del av sin diet, men de flesta köttätande raw foodister väljer nog hellre att äta tillagat rent kött till en i övrigt rå diet. Här kommer några tips på hur du kan kombinera köttätande med raw food! Se det också gärna som ett sätt att börja med raw food på, målet kan vara att så småningom äta mindre och mindre kött.

 
*Zucchini-spaghetti med vanlig köttfärssås. Strimla zucchini tunt med en spiralizer eller en potatisskalare, eller byt ut lasagneplattorna i lasagnen med tunt skivad rå zucchini.

*Grillad laxfilé med couscous gjord av palsternacka. Palsternackan hackas med kniv eller körs i en matberedare. Salta och krydda med färska örter.

*Kycklingfilé med en stor sallad till, rå dressing till.

*Rå sushi med ris gjord av finhackad blomkål eller palsternacka.

*Raw tacoskal med rå grönsaker och dressing fast med vanlig köttfärs, men skippa färdiga kryddmixar.

Tänk på att kött är syrabildande för kroppen och att det därför är smart att dricka många basbildande gröna smoothies om man äter kött. Vissa kombinationer kan också vara svåra för kroppen att smälta, som kött och frukt, så det är bäst att låta det gå en stund mellan dessa. Men vi ska skriva mer om matkombinationer senare.

Vi ses!
/Maria

2 kommentarer:

  1. Er helt enig med deg i det du skriver. Idag kjøpte jeg meg Hyse og lagde meg hjemmelagde fiskekaker, og de smakte kjempegodt. Jeg spiser det jeg har lyst på, og er mesteparten raw, og nyter hvert eneste tygg. Mat skal ikke være religion!
    Takk for at du tar opp et viktig tema. Alle må få velge sin mat uten at en skal føle at de gjør noe feil. Spis med livsglede og nyt maten :D Men jeg elsker Rå vegansk mat ;-)

    SvaraRadera
  2. Åh, hjemmelagde fiskekaker, yum! Ja visst ska man göra som man känner för! Lite raw är bättre än inget, och äter man största delen raw, och resten lite av annat så har man redan gjort stora förbättringar för sin hälsa! Rå vegansk mat känns fräschast tycker jag själv, och jag märker också hur fint jag mår av det, men då och då tackar jag inte nej till att smaka på annat. Livsglädje är ledordet! :)

    SvaraRadera