lördag 15 oktober 2011

Äntligen i Ubud!


Då är vi på Bali! Här ska vi tillbringa några månader och njuta av all den goda maten. Att valet för vår resa föll på Ubud i Bali beror på att detta är raw food-paradiset på jorden. I denna lilla by, där boken Eat, Pray, Love (varken boken eller filmen är dock i min smak) utspelar sig, har det uppstått en stor raw food-community av hitflyttade och lokalbor. Många odlar själv, det finns en Organic Farmers Market två gånger i veckan och ett stort antal restauranger som serverar raw food. Många andra ställen serverar mat enligt ayurvediska principer, många har glutenfritt, och de flesta har vegetariskt och veganskt. Det finns till och med hotell och lägenheter att hyra som har typisk raw food-utrustning, såsom Vitamix-blender och Excalibur-torkugn. Byn kryllar av yogaskolor, retreats, små mysiga kaféer, spännande klädaffärer, fina spas och aktiviteter som har att göra med healing, detox och personlig utveckling. 

Vi har hyrt in oss på en homestay i centrala Ubud, mitt i smeten och med fyra raw food-ställen i närheten, tre av dem är inte ens en minut från där vi bor. Vår lägenhet är en liten enrummare med kök och bad, air-con, fläkt, wi-fi, en soffgrupp, två stora sängar med myggnät och en skön altan. Vi betalar ca 3000 kr för den i månaden, vilket vi är mer än nöjda med. Har ni sett filmen Eat, Pray, Love så minns ni kanske healaren Ketuts hus, som ser ut som ett tempel med mycket grönska, stenstayer, fontäner och stora platåer där familjen sitter hela dagarna och pratar och flätar små korgar och sover och leker. Precis så ser det ut här!

Vi har såklart redan hunnit utforska de flesta av byns raw food-ställen och gode gud vilken underbar mat!!! I kommande inlägg kommer jag att dela med mig av mina upplevelser här. Följ med till Bali och Ubud!Raw tacos på Clear Café.

6 kommentarer:

 1. Dere er jo i paradiset! :D Høres ut som en fantastsik plass, og dit har jeg gjerne skulle vært. Gleder meg til å lese mere fra dere. Men jeg må nesten spørre: hvorfor er dere der?

  SvaraRadera
 2. Hur gör man raw bröd?? Är ny här och har nog inte riktigt förstått det här med raw. För ni använder ju ugn eller har det med temperaturen att göra? Om man äter raw food får man inte alls äta kött då??

  Själv äter jag och min sambo så mycket paleo som vi kan och vissa recept som ni har här på bloggen skulle kunna fungera för oss också men det är just det där med att vi tycker att fett och protein också är viktigt. Får ni äta typ kallpresade oljor? Kokosmjölk och liknande?

  Hoppas du kan hjälpa mig ge svar på några av mina frågor.

  ps. läser din andra blogg också!

  SvaraRadera
 3. Anna: Du kan läsa om principerna bakom rawfood här: http://levochspira.blogspot.com/p/om-raw-food.html Självklart äter vi fett och protein också, det får vi genom nötter, frön och gröna bladgrönsaker. Inom paleo så äter du främst fett och protein, det gör inte raw food. Kallpressade oljor är vanligt att vi använder samt olika nötmjölker som kokos- och mandelmjölk.

  Raw bröd gör man genom att blötlägga och mixa fröer och nötter med örter för att sen torkas till bröd. Man får äta vad som helst, inklusive kött, många rawfoodare är veganer eller vegetarianer men inte alla. Som vegan får du inte äta kött men som rawfoodian får du äta vad du vill, det handlar främst om tillagningssättet och att undvika gift i kroppen. Men man behöver inte följa detta till 100%.

  SvaraRadera
 4. Anna: Fett får vi genom nötter, mandlar, frön, avokado och kokos, och proteiner får man i mängder genom att äta bladgrönt. Jag rekommenderar verkligen boken Grönt för livet - passar garanterat bra för er som kör paleodiet också! :)

  Raw food handlar inte så mycket om vad man får och inte får. Till skillnad från veganism, som oftast har sin utgångspunkt i djuretik, så handlar raw food först och främst om hälsa och en övertygelse om att rå mat är bäst för kroppen. (Sen upplever många att det etiska kommer av sig självt, man får kanske en ny förståelse för liv, djur och natur). Man väljer alltså själv hur långt man vill gå, hur bra man vill må, hur mycket man vill offra av det man är van vid. Många äter kött. Oftast menar man dock vegansk rå mat när man pratar om raw food.

  Torkugn/dehydrator använder man till att göra kex/bröd, den värmer upp till 42 grader och blåser ut fukten. Bröd och kex gör man av frön, grönsaker och nötter. Det är alltså varken jäst, surdeg, bakpulver, sädesslag, soja, rismjöl eller något sånt i det.

  SvaraRadera
 5. Hej hej! befinner mig i Ubud just nu och ar valdigt intresserad av var ni bodde. Har hittat ett guesthouse, men det stallet ni beskriver for det priset gor mig valdigt intresserad!! Mycket tacksam for svar!

  SvaraRadera
 6. Martin: man måste förhandla sig fram de bra prisen, så det är bara att gå runt och fråga :)

  SvaraRadera