lördag 17 september 2011

Vandring i nord; Sprängticka - chagaSprängticka - chaga
En annan outnyttjad resurs full med fytokemikalier och betulin som stärker ditt immunförsvar är sprängticka, Inonotus obliquus. I hälsokosten kallas den Chaga och har använts i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Sprängticka växer främst på björk och är en rötsvamp som äter upp björkens näring. 
Den är lätt att känna igen, då den ser ut som en förkolnad utväxt på björken. Inuti är den järnfärgad, orange och mjuk som kork. Plocka bara stora exemplar, när du har plockat den växer den inte tillbaka. 

Tickan innehåller bland annat
polysackarider som förbättrar immunförsvaret, hjälper mot cancer och bakterie och virussjukdomar. 
Betulinsyra som hjälper mot tumörer, malaria, tumörer och infektioner.
Melanin som förbättrar hår, naglar och hy. 
massa fytokemikalier, eller fytonutrienter, mineraler och aminosyror som saponin, magnesium, krom, järn m.m
För er som är intresserad av att läsa mer vetenskapliga rapporter om detta se här.


Sprängtickan samlar all näring från björken
Inuti är sprängtickan mjuk och svampig

Att använda chaga
Du kan många gånger bryta av tickan från träden, ibland kan det behövas en såg eller en yxa. Dela upp svampen i mindre bitar och låt torka några dagar. Om man har en stark mixer (blendtec/vitamix) kan man sen mixa tickan till ett fint pulver. Annars kan du mortla den till ett pulver eller använda lite större bitar. Jag har också hört talas om folk som kokar hela tickan. Efter några uppkok måste du isåfall koka tickan längre och längre för att få ut de aktiva ämnena, men du kan koka tickan många många gånger.

Jag mixar min ticka till ett pulver och gör ett vattenutdrag. Till 1 matsked chaga häller jag på ½-1 liter kokande vatten och låter stå och dra över natten. Drycken är perfekt som utfyllnad till smoothies, eller värmt upp lätt och drick som te på morgonen, en bra start på dagen.

Inte alla ämnena (betulin, betulinsyra och fytosteroler) i sprängtickan är vattenlösliga så för att få ut mest möjliga kan man också göra ett alkoholutdrag av pulvret som blir över.

Update; nu för tiden sjuder jag chagan 10-15 timmar och gör ett koncentrerat chagavatten som jag använder i te och smoothies. Gött!

Börja dagen med en kopp chaga å lev längre;)
- Marina

18 kommentarer:

 1. Vilken bra blogg ni har startat, kuuul! :)

  SvaraRadera
 2. Wow, spännande! Det skall jag prova!

  SvaraRadera
 3. har sökt o hitta sprängticka men inte fått loss den från stammen! får plocka med mej såg eller ngt!

  SvaraRadera
 4. sågade till slut loss en utväxt på björken... men det är stenhårt o ser ut som vanlig ved inuti!? är inte alla knölar ticka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det chaga du har hittat då? Den ska vara helt svart som här på bilderna och taggig, inuti ser det ut som kork och är ganska mjukt? Alla utväxter är inte tickor, det kan också vara en vril eller en chaga. Tickor ser mer ut som en vanlig svamp, chagan är taggig och svart, ser ut som kol! En vril är runt eller bulkig och den är helt av trä.

   Radera
  2. Är inte chaga och sprängticka(björkticka) samma sak?

   Radera
  3. Hej Anonym, chaga och sprängticka är samma sak, men det är inte samma sak som björkticka. Björkticka är något helt annat och mycket ljusare, inte lika hård och inte samma användningsområde.

   Radera
  4. Du har nog sågat loss en vril - det är bara ved, ingen svamp.

   Radera
 5. Hur gör man ett alkoholutdrag? Tacksam för utförlig förklaring så jag kan ta tillvara all näring från tickan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du lägger chagabitarna (som du redan kokat te på) i vodka, ren alkohol, under några veckor.

   Radera
 6. Vid vilken tid på året är det bäst att plocka chaga?

  SvaraRadera
 7. Jag har visst lyxen att ha sprängticka på björken, här hemma på tomten :) Den ska få växa till sig lite då den inte va så värst stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådan tur hade vi också, men så småningom bryter sprängtickan ner björken så att den faller i backen eller bryts på mitten. Kan vara rena dödsfällan så igår hade vi trädfällare som tog ned de björkar som fått parasiten eftersom björkarna kunde falla på förbipasserande grannar. Nu har vi dock gott om sprängticka (chaga) att ta hand om! :) Ser att ett par av björkarna var helt ihåliga inuti så nu är jag glad att vi tog ned dem. Men är det bara lite som syns så kanske man kan ta risken att låta svampen växa till sig - den kan ju växa i många år - 15-30 år, vad jag har förstått. (Men då har den vuxit länge utan att synas utanpå...) Kolla bara att björken i fråga står på ett "ofarligt" ställe!

   Radera
 8. Hej! Vad gör man med sprängtickan som man lagt i alkohol några veckor? Kokar man den igen eller dricker alkoholen?! Kanske dum fråga men förstår inte riktigt vad man gör med den efter att den legat i alkohol? ;) :)

  SvaraRadera
 9. Jag Dricker Chaga varje dag........... ;)
  Har skördat så jag har 7 kg torkad Chaga.......jätte gott.
  Chaga boom boom på er

  SvaraRadera
 10. Hej, jag hittar inte dig på Instagram och vill gärna följa dig, finns du kvar där? :)

  SvaraRadera