onsdag 7 september 2011

Vandring i nord; kråkbär och glasbärI helgen var jag på en fantastiskt vandring i Reisadalen, Nordnorge. Många tror att här är kargt och dött med isbjörnar som vandrar omkring, men norra delen av Norden har mycket spännande att bjuda på. Förutom välkända lingon, blåbär, hjortron och svamp finns det goda kråkbär. I Sverige har kråkbär inget värde i folkmun, men i Norge har man i större grad tagit till sig kråkbär. Bland ursprungsbefolkningar i norr har kråkbär varit eftertraktade. Godare än söta blåbär. Bäret innehåller mycket C-vitamin, järn och flavonoider.

Glöm inte bort kråkbären... 

Kråkbär
Bäret är en riktigt törstsläckare när du är ute, och du kan lika gärna äta den efter att frosten slagit till. Jag brukar ta en handfull och tugga på när jag är ute på tur, eller plocka och göra lingon/kråkbärsdricka. Bara att mixa bären och dricka saften.

Så glöm inte att plocka kråkbär om du har chansen. Här kan du läsa mer om kråkbär, historia, recept och näringsinnehåll.Ett annat gott syrligt och friskt bär är stenbär (Rubus saxatilis)
Enbär kan vara gott att tugga på, men ät inte för många.

Lev gott, lev väl!

- Marina

1 kommentar:

  1. Ser fantastiskt vackert ut! Särskilt sista bilden.

    SvaraRadera