lördag 17 september 2011

smak, näring och kultur

Paprika fylld med färs, sallad och vitlöksdressing på frön.

En stoor sallad med massa godsaker

Lite god vardagsmat med höstens grönsaker och blad ser ni här. Visst ser det gott och fräsch ut? Jag undrar varför folk tror att nyttig mat smakar äckligt och att man bara äter det för att vara nyttig och sund? Grönt är gott, varifrån kommer idén om att broccoli, spenat och grönt inte är gott. Många gånger har jag fått frågan om jag äter det där för att det är gott eller nyttigt? Det går faktiskt att laga god, mättande mat som är fullvärdig kost, full med vitaminer och näring.

Mat är mer än mat
I västvärlden har vi en idé om att vi äter för att det smakar gott. Men är det inte så att du äter det du har lärt dig att äta, och speciellt lärt dig att äta det som finns i ditt närområde? Varje land har sin typiska mat, varje område har sina maträtter. Här i Norge äter man bra mycket bröd, köttkaker och fiskekaker. I Sápmi (samernas område) blir det renkött, älg, röding och hjortron. Där jag är uppvuxen åt vi mycket potatis, älgkött och sotare. Strömming var den lokala typiska maten. De gröna bladen och grönsaker har inte sett på som fullvärdig kost. Förutom potatisen, den livsviktiga potatisen!

Idag kan vi få tag i råvaror från stora delar av världen, och vi har också fått nya influenser och recept från andra sidan världen. Sushi har de senaste åren blivit väldigt populärt, något som man i början och fortfarande är skeptiskt till eftersom det är  fisk. Mat förändras över tid, det som var god och bra mat för 100 och 500 år sen är inte samma slags mat vi äter idag. Beroende på var i världen vi befinner oss finns det olika slags mat som anses vara ätlig eller oätlig, olika kostråd och olika meningar. Inom hinduismen anser man att maten påverkar både det fysiska, psykiska och det emotionella. Maten är en del av och en gåva från gud som kan stärka dig. 
Du är vad du äter är något som finns inom många kulturer och som ligger inbäddat i folk matvanor. Mat är inte bara mat, det är uppväxt, kultur, religion, moral och näring. Glöm inte vitaminerna
De kategorier vi i väst delar upp matens innehåll är protein, fett och kolhydrater, vilka är de tre vanligaste näringsämnena. Andra näringsämnen är vitaminer, mineraler, spårämnen och vatten. 

Vitaminer är organiska ämnen som kroppen oftast inte kan producera själv och vi måste därför äta vissa saker för att få i oss vitaminer Annars kan man få bristsjukdomar. De flesta har väl hört talas om sjömännen som var ute till havs i 3 månader under sin resa till Amerika och inte fick i sig C-vitamin. De dog av bristsjukdomen skörbjugg. 
Varje vitamin har en biologisk uppgift i vår kropp och det är viktigt att vi får i oss alla vitaminer. 

Nästa inlägg kommer att ta upp de olika vitaminernas roll och nytta. 

- Marina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar